اصفهان، بزرگراه آقابابایی، شهرک سلامت، فاز یک، طبقه دوم، کلینیک قلب و آریتمی تپش

آنژیوگرافی قلب چیست؟ و مراقبت‌های بعد از آن

مراقبت های بعد از آنژیوگرافی قلب چیست؟

مراقبت های بعد از آنژیوگرافی

یکی از مهم ترین انواع عروق بدن، عروق یا شریان‌های کرونری هستند. عروق کرونر که وظیفه خون رسانی، تغذیه و اکسیژن رسانی به بافت قلب را دارند، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار هستند.

چرا که اگر اختلالی در خون رسانی به قلب ایجاد شود، عملا فرآیند پمپاژ خون به بخش محیطی بدن مختل شده و خطر مرگ به طور جدی فرد را تهدید می‌کند.

التهاب یا تجمع لیپیدها و پلاک‌ ها در عروق کرونری سبب تنگی و انسداد کامل این عروق می‌شود.

بیماری‌هایی که تحت تاثیر این اتفاقات در عروق کرونری به وجود می‌آیند از جمله آترواسکلروزیس یا تصلب شرایین احتمال حمله قلبی و مرگ را افزایش می‌دهند.

امروزه با پیشرفت علم پزشکی و فناوری‌های تشخیص زودهنگام بیماری‌ها، خوشبختانه بیماری‌های قلبی عروقی به خصوص بیماری‌های عروق کرونری قابل تشخیص و بررسی هستند.

به محض مشاهده علائم درد قفسه سینه، مشکل در تست ورزش و دیگر علائم بیماری‌های قلبی عروقی، اقداماتی به منظور بررسی دقیق و تشخیص قطعی بیماری صورت می‌گیرد که در روند درمان نیز فوق العاده موثر هستند.

مراقبت های بعد از آنژیوگرافی قلب چیست؟

آنژیوگرافی قلب یکی از اصلی‌ ترین اقدامات جهت بررسی وضعیت عروق کرونری قلب و جریان خون در این شریان‌هاست.

این روش به وسیله ماده‌ حاجب پزشکی یددار و اشعه ایکس ری و از طریق عروق فمورال (کشاله ران) یا در مواردی عروق رادیال(بازو) انجام می‌شود.

اگر می‌خواهید بدانید روند دقیق بررسی عروق کرونر با روش آنژیوگرافی قلب چگونه است، بازبینی جریان خون در عروق تغذیه کننده قلب با چه تجهیزاتی انجام می‌شود، این فرایند چقدر زمان می‌برد، آنژیوگرافی در اصفهان در چه بیمارستان‌هایی انجام می‌شود، مراقبت‌های پس از آنژیوگرافی قلب شامل چه اقداماتی هستند و… در این مقاله با ما همراه باشید.

در ادامه این نوشته قصد داریم به طور جامع و کامل با تجهیزات و نحوه بررسی عروق کرونر با روش آنژیوگرافی قلب پرداخته و راهنمای جامعی برای مراقبت‌های لازم پس از آنژیوگرافی خدمت شما ارائه دهیم.

هر آنچه لازم است راجع به آنژیوگرافی قلب بدانید: آنژیوگرافی قلب چیست و چگونه انجام می‌شود؟

 آنژیوگرافی قلب روشی برای بررسی و آنالیز دقیق جریان خون و وضعیت عروق کرونری یا عروق تغذیه کننده قلب به وسیله تجهیزات عکس برداری پیشرفته است.

انواع مختلف آنژیوگرافی قلب در شرایط گوناگون انجام می‌شوند، تا با ارائه نتیجه دقیقی از وضعیت رگ‌ها، جواب قطعی راجع به احتمال بیماری‌های مختلف از جمله آترواسکلروزیس یا تصلب شرایین را مشخص کنند.

بیشتر بدانید: قدرت انقباضی (EF) قلب چیست ؟

بررسی عروق کرونر با روش آنژیوگرافی قلب یا اصطلاحا کاتتریزاسیون، از طریق رگ بازو (شریان رادیال) یا رگ ران (شریان فمورال) انجام می‌شود.

مراحل کلی کاتتریزاسیون به این صورت است که ابتدا رگ مورد نظر بسته به صلاحدید پزشک (رگ فمورال یا رادیال ) باز شده و لوله ظریفی به نام کاتتر در مسیر این رگ به سمت قلب قرار می‌گیرد.

 ماده حاجب پزشکی حاوی مواد یددار به عنوان نشانگر به آرامی در این لوله تزریق می‌شود و جریان پیدا می‌کند.

(رنگ حاجب پزشکی ماده‌ای کاملا سازگار با بدن است که به دلیل دارا بودن ترکیبات یددار پرتوزا در سیستم عکس برداری پیشرفته نمایانگر می‌شود.)

(این ماده پس از عکس برداری در جریان خون گردش پیدا کرده و با تصفیه توسط کلیه از طریق سیستم دفع ادرار خارج می‌شود.)

خون حاوی نشانگر رنگی در عروق حرکت کرده، به شریان‌های کرونری می‌رسد و وضعیت این عروق و جریان خون در این شریان‌ها را واضح مشخص می‌کند. در این نوع عکس برداری همراه با اشعه مخصوص، مسیر گردش خون در عروق کرونر بررسی می‌شود و اگر شریان در هر نقطه دچار تنگی یا انسداد شده باشد، پزشک به طور قطع در مورد ادامه مراحل درمان از جمله اقدامات گذاشتن استنت یا فنر و جراحی و… تصمیم می‌گیرد.

آنژیوگرافی قلب کجا انجام می‌شود؟

دغدغه بسیاری افراد این است که آنژیوگرافی را کجا انجام دهند؟

پزشک متخصص و ماهر را از کجا پیدا کنند؟

آنژیوگرافی عروق قلب در اصفهان در کجا انجام می‌شود؟ و… خوشبختانه ایران تمام دوران از قوی‌ترین کشورها در حوزه درمان بوده‌ است.

 بیماران قلبی و تمام افرادی که بنا به شرایط نیاز به کاتتریزاسیون قلب دارند، می‌توانند به پزشک متخصص قلب آنژیوگرافی عروق قلب در اصفهان مراجعه کنند و در بیمارستان‌های این شهر فرآیند عکس برداری پیشرفته آنژیوگرافی را انجام دهند.

 آنژیوگرافی قلب در بخش آزمایش کاتتریزاسیون بیمارستان انجام می‌پذیرد.

پیش از اینکه فرد مورد بررسی کاتتریزاسیون قرار بگیرد، باید با دکتر متخصص قلب در اصفهان مشورت کرده، تمامی داروهایش را به او معرفی کند، از او بپرسد آیا روز آنژیوگرافی می‌تواند دوز همیشگی قرص‌هایش را مصرف کند یا نه؟؛ به توصیه‌های پزشک توجه کند و در روز آنژیوگرافی با رعایت تمام دستورالعمل‌ها در بیمارستان حاضر شود.

۵ نکته‌ای که پیش از آنژیوگرافی قلب باید رعایت کنید

مشورت با پزشک در مورد تمامی داروها؛ اگر داروی خاصی مصرف می‌کنید یا از بیماران دیابتی هستید و در روز تزریق انسولین انجام می‌دهید، حتما پیش از انجام آنژیوگرافی با پزشک متخصص خود مشورت کرده و دستورالعمل کاملی از دوز و زمان مصرف داروها داشته باشید.

  • از یک شب قبل از آنژیوگرافی قلب نه چیزی بخورید و نه بیاشامید.
  • آزمایش خون و نوار قلب را پیش از آنژیوگرافی انجام دهید و جواب را با خود به همراه داشته باشید.
  • مرحله ارزیابی فشار خون و دیگر آیتم‌های حیاتی توسط پرستار را انجام دهید.
  • در صورت صلاحدید پزشک در بررسی بیمارستانی مبنی بر اینکه شرایط انجام آنژیوگرافی را دارید یا نه، شرکت کنید.

بیشتر بدانید : رایج‌ ترین علائم سکته قلبی چیست؟

آنژیوگرافی قلب چقدر زمان می‌برد؟ مدت زمان انجام کاتتریزاسیون و بستری

از سوالات رایج بیماران در رابطه با آنژیوگرافی قلب در مورد مدت زمان انجام و بستری آن است.

در این مورد خوب است بدانید که فرآیند اصلی کاتتریزاسیون بین یک ربع تا یک ساعت به طول می‌انجامد.

پس از این زمان اگر بیمار نیاز به اقدامی دیگر از جمله استنت گذاری یا اصطلاحا آنژیوپلاستی داشته باشد، زمان طولانی‌تری به این اقدام اختصاص داده می‌شود.

پس از انجام فرآیند آنژیوگرافی، فرد نیاز به دوره بهبودی یا ریکاوری دارد که باید در بیمارستان بگذراند.

این زمان برای آنژیوگرافی از طریق عروق فمورال کشاله ران ۱۲ ساعت و برای آنژیوگرافی از طریق عروق رادیال بازو دست ۸ ساعت است.

بسته به روش آنژیوگرافی از طریق دست یا پا این زمان مشخص می‌شود. پس از این مدت زمان فرد از بیمارستان ترخیص شده و ادامه مراحل مراقبت پس از آنژیوگرافی در منزل باید انجام شود.

این اقدامات چیست؟ مراقبت‌های پس از آنژیوگرافی شامل چه مواردی است و چگونه انجام می‌شود؟ در بخش بعد خواهیم دانست.

مراقبت‌های پس از آنژیوگرافی قلب

۱. مراقبت از محل کاتتر

مهمترین اقداماتی که باید برای مراقبت از محل کاتتر انجام شود شامل چه مواردی است؟

تعویض پانسمان صبح یک روز بعد از آنژیوگرافی؛ بهترین روش باز کردن پانسمان محل کاتتر مرطوب کردن بانداژ و جدا کردن آن است. می‌توانید دوش بگیرید و به راحتی پانسمان را باز کنید.

طبیعی است که رگ فمورال یا رادیال تحت بررسی آنژیوگرافی کبود یا سیاه، متورم و سرخ و در قسمت‌هایی برجسته شده باشد.

برای مراقبت از محل زخم کاتتر با چسب زخم محل را بپوشانید.

روزانه حداقل یک بار محل کاتتر را باز کرده و با آب و صابون شستشو دهید.

دقت کنید که محل کاتتر را نسایید؛ تنها با حرکتی آرام حوله مرطوب و صابونی یا آب و صابون را روی محل قرار دهید.

در مواقع عادی محل مورد نظر را خشک نگه دارید و از استفاده کرم‌های مختلف و روغن‌ها و… بدون اطلاع پزشک خودداری کنید.

تا یک هفته پس از انجام آنژیوگرافی قلب، سونا، جکوزی، شنا در استخر و دریا و… را کنار بگذارید.

۲. فعالیت بدنی پس از آنژیوگرافی

در مورد فعالیت بدنی پس از آنژیوگرافی باید اول از همه با پزشک خود مشورت کنید.

به طور معمول افراد پس از انجام آنژیوگرافی تا دو روز احساس ضعف و خستگی قابل توجهی را احساس می‌کنند.

در این مدت بهتر است استراحت کنید و در حد چند قدم در خانه فعالیت داشته باشید. پس از آن نیز با تایید پزشک فعالیت خود را افزایش دهید.

۳. اقدامات پس از آنژیوگرافی جهت دفع ماده حاجب پزشکی

بهترین کاری که برای دفع ماده حاجب پزشکی که در فرآیند آنژیوگرافی وارد جریان خون شده است باید انجام دهید، نوشیدن مایعات شفاف به خصوص آب است.

بعد از انجام آنژیوگرافی قلب سعی کنید روزانه حداقل ۲ لیتر آب یعنی ۸ تا ۱۰ لیوان آب بنوشید تا ماده پزشکی را از جریان خون دفع کنید.

۴. رانندگی و بازگشت به کارهای روزانه پس از آنژیوگرافی

بسته به شغل‌تان بین ۳ روز تا ۱ هفته می‌توانید به کارهای روزانه برگردید.

این موضوع در مورد رانندگی نیز صادق است. البته در این اقدامات نیز باید از پزشک مشورت بگیرید.

برخی افراد مشکل شدید و خطرناکی ندارند و می‌توانند پس از طی ۳ روز تا ۱ هفته رانندگی کنند و به کارهای‌ روزمره‌شان برگردند اما بعضی افراد که حملات شدید قلبی و شرایط خاصی را تجربه کرده‌اند، ممکن است تا ۴ هفته اجازه رانندگی را نداشته باشند و نتوانند به فعالیت قبلشان باز گردند.

۵. مصرف داروها

با توجه به دستورالعمل مصرف، داروهای روزانه خود را مصرف کنید. ممکن است با توجه به شرایط، پزشک داروهای دیگری نیز برایتان تجویز کند. در مصرف آن‌ها نیز دقت و نظم کافی را داشته باشید.

در این مقاله سعی کردیم به طور کامل و کاربردی، آنژیوگرافی قلب، اقدامات پیش از انجام و پس از آن را برای شما همراهان گرامی شرح دهیم. برای انجام آنژیوگرافی قلب و درمان نارسایی قلب در اصفهان می‌توانید به بیمارستان‌های مجهز و بهترین پزشکان متخصص مراجعه کرده و مراحل درمانی مربوطه را طی کنید.