اصفهان، بزرگراه آقابابایی، شهرک سلامت، فاز یک، طبقه دوم، کلینیک قلب و آریتمی تپش

علائم سکته قلبی در زنان (حمله قلبی) چیست؟ + پیشگیری‌های لازم

رایج ترین علائم سکته قلبی در زنان چیست؟ | دکتر حکمت

علائم سکته قلبی در زنان یا همان حمله قلبی چیست؟

یکی از تهدید کننده‌ ترین شرایطی که می‌تواند حیات افراد را به خطر بیندازد، حملات قلبی و به اصطلاح سکته قلبی می‌باشد. در این مقاله از بهترین متخصص قلب و عروق در اصفهان می خواهیم به بررسی علائم سکته قلبی در زنان بپردازیم.

سکته قلبی باعث قطع و یا کم شدن جریان خون به طرف قلب می‌شود و از این طریق می‌تواند باعث به خطر افتادن حیات فرد شود.

اینکه افراد از قبل با علائم سکته قلبی (حمله قلبی) آشنا باشند سبب می‌شود که در صورت بروز ناگهانی این اتفاق، زودتر متوجه آن شوند و سریع‌تر به پزشک مراجعه نمایند و توصیه‌های پزشکی را سریع‌تر دریافت کنند، در نتیجه نجات جان آن‌ها موفقیت‌آمیزتر خواهد بود.

تحقیقات و آمار نشان داده است که به طور میانگین زنان نسبت به مردان کمتر از سکته قلبی جان سالم به در می‌برند که این امر می‌تواند به این دلیل باشد که علائم و مکانیسم حمله قلبی بین مردان و زنان متفاوت است.

در واقع علائم حمله قلبی در زنان به نحوی می‌ باشد که خیلی واضح و آشکار نیست و از این رو تخت عنوان حمله قلبی خاموش نیز شناخته می‌ شود.

در کنار این موارد ذکر شده، حالت زیست شناختی بدن زنان و مردان متفاوت است و بعضی بیماری‌ها در بدن زنان رخ می‌دهد که در مردان وجود ندارد و بعضی از این موارد می‌تواند موجب حمله قلبی گردد.

نکات مهم و نشانه های بروز سکته در زنان

در این مقاله قصد داریم تا شما را با مهم‌ترین علائم سکته قلبی در زنان آشنا کنیم و به بررسی برخی از راه حل‌ های پیشگیری توصیه شده از جانب متخصص قلب در اصفهان بپردازیم، پس تا انتهای مقاله، همراه ما باشید.

علائم سکته قلبی در زنان چیست و به چه صورتی بروز می‌یابد؟

علائم سکته قلبی در زنان در بسیاری از افراد به صورت کاملاً ناگهانی شروع می‌شود، این در حالی است که طبق تحقیقات انجام شده، در زنان علائم حمله قلبی از هفته‌ ها پیش از بروز آن شروع می‌شود و خود را نشان می‌دهد.

در تحقیقاتی که در سال ۲۰۰۳ انجام شد، در حدود ۸۹ درصد شرکت کنندگان حداقل در ۴ هفته قبل از حمله قلبی، ۴ مورد از علائم اصلی سکته قلبی را تجربه کرده اند.

دانستن این نکته در مورد علائم حملات قلبی مهم است که این علائم می‌توانند به صورت مداوم همراه فرد باشند و یا قطع گردند، حتی در شرایطی این علائم به قدری شدت می‌یابند که باعث می‌شوند فرد از خواب بیدار شود.

در این قسمت از مقاله قصد داریم تا مهم‌ترین علائم سکته قلبی در زنان را نام ببریم و به توضیح مختصری در خصوص هر یک بپردازیم.

  • درد قفسه سینه

در واقع شایع‌ ترین علامت بروز سکته قلبی که به صورت مشترک هم در زنان و هم در مردان وجود دارد را می‌توان درد قفسه سینه یا ناراحتی در این قسمت دانست.

این درد و ناراحتی می‌تواند به شکل‌های مختلفی در افراد مختلف بروز پیدا کند که شامل تنگی، فشار، فشرده کننده و دردناک توصیف می‌شوند.

اما این بدین معنی نیست که این علامت در همه افراد رخ دهد، بلکه در برخی زنان بدون وجود هیچ گونه ناراحتی و درد در قفسه سینه شاهد بروز حمله قلبی بودیم.

تحقیقات در خصوص درد قفسه سینه در سال ۲۰۰۳ نشان داده که حدود ۲۹.۷ درصد از زنان در هفته‌های قبل از حمله، درد قفسه سینه را تجربه کردند و ۵۷ درصد آن‌ها نیز در همان لحظه حمله قلبی این درد را احساس می‌کردند.

  • خستگی‌های مفرط و غیرمعمول

از دیگر علائم حمله قلبی در زنان، تجربه کردن خستگی‌های غیر معمول اغلب در هفته‌های قبل سکته قلبی می‌باشد که این خستگی همچنین دقیقاً پیش از بروز حمله قلبی نیز به وقوع می‌پیوندد.

این خستگی و بی‌حالی به این صورت است که افراد حتی در هنگام انجام فعالیت‌های بسیار ساده ای که به تلاش زیادی نیاز ندارند نیز به قدری احساس خستگی می‌کنند که مشابه حالت فرسودگی می‌باشد.

  • احساس ضعف و لرزش

از دیگر علائم اصلی حمله قلبی به صورت حاد، تجربه کردن احساس ضعف و یا لرزش در زنان می‌باشد.

این حس ضعف و لرزش به تنهایی به نمی‌دهد بلکه مواردی همچون اضطراب، سرگیجه، غش کردن و همچنین احساس سبکی سر نیز گزارش شده است.

  • تنگی نفس

یکی دیگر از علامت‌های حملات قلبی، تنگی نفس و یا تنفس سنگین می‌باشد. این علامت در صورتی که با خستگی و یا درد قفسه سینه همراه باشد، به عنوان زنگ خطری جدی برای حمله قلبی به شمار می‌آید.

گاهی بعضی زنان در هنگام خوابیدن و استراحت به نفس تنگی دچار می‌شوند اما این اتفاق برای آن‌ها در حالت ایستاده بروز پیدا نمی‌کند.

این مشکل به ویژه در سالمندان وجود دارد که به دلیل تغییر شکل حالت قفسه سینه و ریه‌ها رخ می‌دهد.

همچنین ممکن است در افراد با سنین کم که دارای مشکلات تنفسی می‌باشند نیز رخ دهد.

  • عرق کردن بیش از حد

در صورتی که تعریق زنان زیاد شود و بدون وجود دلیلی طبیعی این اتفاق رخ دهد، می‌تواند نگران کننده باشد و نشان از در راه بودن حمله تنفسی. در کنار این مورد، احساس سرما و گرفتگی را نیز جدی بگیرید و در صورت ادامه دار شدن به پزشک متخصص قلب و عروق در اصفهان مراجعه کنید تا از بروز عوارض خطرناک سکته قلبی در امان بمانید.

  • درد بالای بدن

این درد به طور معمول غیر اختصاصی می‌باشد و این امکان برای فرد وجود ندارد که آن را به عضله و یا مفصل خاصی در بدن ربط دهد.

مناطقی از بدن هستند که بیشتر از سایر مناطق تحت تاثیر این دردها قرار می‌گیرند که شامل گردن، فک، بالای پشت یا هر دو بازو می‌باشد.

نحوه بروز درد به نحوی است که ابتدا از یک ناحیه شروع می‌شود و کم کم به صورت تدریجی به سایر مناطق سرایت پیدا می‌کنند، البته ممکن است این درد به صورت ناگهانی نیز بروز یابد.

  • اختلالات خواب

در تحقیقاتی که در سال ۲۰۰۳ انجام شد، این نتیجه دریافت شد که نیمی از زنان در هفته‌های قبل حمله قلبی، مشکلات خواب را تجربه می‌کنند.

اختلالات خواب شامل مواردی می‌باشد که عبارت است از مشکل در خوابیدن، بیداری غیر معمول در طول شب و همچنین احساس خستگی با وجود خواب کافی.

  • مشکلات معده

بسیاری از زنان قبل از بروز حمله قلبی، از درد در ناحیه معده و فشار در این قسمت رنج بردند.

البته این مشکلات فقط به معده ختم نمی‌شود و می‌تواند در کل سیستم گوارش باعث بروز مشکلات شود که شامل سو هاضمه، حالت تهوع، استفراغ می‌باشد.

پیشگیری‌های لازم برای جلوگیری از بروز حمله قلبی (سکته قلبی)

مهم ترین اقدامات و پیشگیری های لازم برای سکته قلبی

نکات و مراقبت‌هایی وجود دارد که رعایت آن باعث می‌شود افراد در خطر و ریسک کمتری قرار بگیرند.

از جمله این نکات و مراقبت‌ها از طرف پزشک متخصص قلب اصفهان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • انجام معاینات پزشکی به صورت منظم
  • برداشتن گام‌های در جهت مدیریت شرایط سلامتی همچون فشار خون بالا، کلسترول بالا و همچنین دیابت
  • ترک کردن سیگار و به طور کلی همه دخانیات حاوی تنباکو(شاید برایتان جالب باشد که خطر بروز بیماری‌های قلبی در ۱۲ ماه بعد از ترک سیگار در حدود ۵۰ درصد کاهش می‌یابد.)
  • عدم مصرف داروها به صورت خودسرانه و همچنین‌عدم استفاده از داروهای غیر قانونی به خصوص مواد محرک همانند کوکائین و آمفتامین
  • به تعادل رساندن وزن به خصوص در صورتی که فرد دارای اضافه وزن باشد
  • انجام فعالیت‌های هوازی همانند پیاده روی حداقل نیم ساعت در طول هر روز
  • رعایت رژیم غذایی مناسب و متعادل و توصیه به مراجعه به متخصصین تغذیه برای دریافت توصیه‌های غذایی بیشتر

عوامل خطر برای حمله قلبی در زنان

برخی عوامل در افراد هستند که وجود آن‌ها در زنان می‌تواند سبب شود که افراد بیشتر در معرض مشکلات قلبی از جمله سکته قلبی (حمله قلبی) قرار بگیرند.

در این قسمت به صورت خلاصه به برخی از مهم‌ترین این عوامل اشاره می‌کنیم.

  • سن

هنگامی که سن افراد بیشتر می‌شود، احتمال بروز مشکلات و حملات قلبی در افراد افزایش می‌یابد.

در واقع افراد با سن ۵۵ سالگی به بالا باید بیشتر به علائم ذکر شده توجه کنند.

یکی از دلایل بروز این اتفاق در افراد با سنین بالا در زنان می‌تواند به خاطر تغییرات هورمون به دنبال بروز یائسگی باشد. به همین دلیل توصیه می‌شود که افراد با سنین بالا و سالمندان از یک پرستار سالمند با تجربه برای انجام امور خود و مراقبت کمک بگیرند تا ریسک بروز مشکلات قلبی در افراد با سن بالا کاهش یابد.

  • سابقه خانوادگی

آن دسته از افرادی که یک خویشاوند پسر داشته‌اند که تا سن ۵۵ سالگی دچار سکته قلبی شده‌اند باید بدانند که ممکن است این مشکل برای آن‌ها نیز رخ دهد.

در کنار این، وجود یک زن در فامیل که تا ۶۵ سال داشته باشد دارای سابقه سکته قلبی می‌باشد و باید توجه ویژه به وضعیت سلامت و قلب خود باشد.

  • وضعیت سلامتی

افراد باید فشار خون بالا، کلسترول بالا و… را نیز جدی بگیرند زیرا این مشکلات نیز در دسته عوامل خطرساز بروز سکته قلبی می‌باشند.

  • سبک و شیوه زندگی

در صورتی که سبک زندگی ناسالمی داشته باشید، باید نگران وضعیت قلبی خود باشید.

سبک زندگی بدون تحرک همراه با استرس زیاد در کنار مصرف تنباکو و داروهای محرک و… همگی جز زنگ‌های خطر می‌باشد که باید سعی شود که به تعادل برسند.

سن سکته قلبی خفیف در زنان - دکتر حکمت

 

سن سکته قلبی در زنان

همان‌طور که گفتیم علائم سکته قلبی خفیف در زنان زمانی اتفاق می‌افتد که عروق کرونر قلب به‌خاطر افزایش سن یا سابقه بیماری‌هایی نظیر فشارخون و دیابت تنگ شده باشند. البته به‌طورکلی نمی‌توان گفت سن سکته قلبی در زنان در چه بازه‌ای است؛ اما چیزی که کاملاً روشن و واضح است این است که سبک زندگی شرایط استرس‌زای امروزی سبب شده تا سن سکته قلبی کاهش یابد و علائم سکته قلبی در زنان در سن پایین نیز دیده شود. طبق گفته پزشکان انتظار می‌رود آمار سکته قلبی در زنان کمتر از ۵۵ سال وجود نداشته باشد؛ اما مصرف الکل، بی‌تحرکی، افزایش وزن، سیگارکشیدن، رژیم غذایی نامناسب و آلودگی هوا سبب شده تا شاهد آمارهای ناراحت‌کننده‌ای باشیم. به یاد داشته باشید که با افزایش سن احتمال ابتلا به حمله قلبی در زنان و مردان افزایش پیدا می‌کند. بنابراین از همین‌الان با بهره‌گیری از رژیم غذایی سالم و رعایت نکات لازم در جهت پیشگیری از بروز علائم ناراحتی قلبی در زنان گامی بردارید.

روش‌های درمان سکته قلبی

همان‌طور که می‌دانید حمله قلبی زمانی اتفاق می‌افتد که رگ‌های خون‌رسانی کننده به قلب، جریان خون را قطع کنند. بنابراین اولین گام برای درمان سکته قلبی باز کردن رگ‌های مسدود شده در بدن است. پزشک متخصص در این زمان داروهایی نظیر آسپرین، ریواروکسابان، کلوپیدوگرل و تیکاگرلور را برای جلوگیری از لخته خون برای بیمار تجویز می‌کنند. علاوه بر این برای کاهش تعداد لخته‌های خون پزشکان از داروهای ضدانعقاد نظیر هپارین و انوکساپارین استفاده می‌کنند. پزشک متخصص بعد از تشخیص حمله قلبی این داروها را سریعاً تجویز می‌کند و از شما می‌خواهد چند عدد از این داروها را یکجا مصرف کنید. راه‌های درمان حمله قلبی و کاهش علائم بیماری قلبی در زنان به شرح زیر است:

استفاده از داروهای فیبرینولیتیک

این نوع داروها که با عنوان ترومبولیتیک نیز شناخته می‌شوند به‌صورت داخل وریدی تجویز می‌شوند و باعث تکه‌تکه‌شدن و حل‌شدن لخته خون در عروق کرونر می‌شوند. به‌این‌ترتیب مسیر رگ‌ها باز می‌شود و مجدداً خون در رگ‌ها جریان پیدا می‌کند. فیبرینولیتیک حتماً باید تا قبل از ۱۲ ساعت از وقوع سکته قلبی استفاده شود؛ زیرا بعد از گذشت ۱۲ ساعت تأثیر چندانی در بهبودی بیمار نخواهند داشت. در بیمارانی که خونریزی دارند یا احتمال خونریزی در آنها وجود دارد استفاده از این دارو توصیه نمی‌شود. امروزه انواع مختلفی از داروی فیبرینولیتیک در بازار وجود دارد که در ادامه به معرفی آنها می‌پردازیم:

اکتپلاز (Alteplase)

استرپتوکیناز (Streptokinase , SK)

رتپلاز (Re-teplase)

اکتیلاز ، تی پی ای (t-PA)

و تنکتپلاز (TNK ase)

آنژیوپلاستی اولیه

یکی از درمان‌های اولیه در سکته قلبی آنژیوپلاستی است. با انجام آنژیوپلاستی پزشک متخصص می‌تواند عروق قلبی را ببیند و وضعیت کلی بیمار را مشاهده کند. برای انجام آنژیوپلاستی پزشک متخصص یک لوله مخصوص را وارد شریان‌های کرونر می‌کند و با بادکردن بالون رسوبات چربی موجود در شریان را از بین می‌برد.

جراحی بای‌پس عروق کرونر

پزشک متخصص  برای ایجاد مسیر جدید برای گردش خون در قلب  یک رگ خونی را از بخش دیگری از بدن فرد جدا می‌کند و به قلب او پیوند می‌زند؛ به‌این‌ترتیب شریان مسدود شده باز می‌شود و بیمار بهبود پیدا می‌کند.

پیوند قلب

اگر هیچ یک از روش‌های گفته شده مؤثر نباشد پزشک متخصص قلب و عروق انجام پیوند قلب را به بیمار توصیه می‌کند.

علائم حمله قلبی - دکتر حکمت

 

برای درمان سکته قلبی به چه پزشکی مراجعه کنیم؟

درصورتی‌که علائم درد قلب در زنان را دارید، باید در اولین فرصت به جراح فوق‌تخصص قلب یا پزشک متخصص قلب و عروق  مراجعه کنید. متخصص قلب و عروق  می‌تواند بیماری مرتبط با قلب نظیر بیماری‌های دریچه قلب، آریتمی قلبی و ناراحتی عروق کرونر را درمان کند. این پزشکان از روش‌های غیرتهاجمی نظیر داروها استفاده می‌کنند. زمانی که روش‌های غیرتهاجمی باعث بهبود بیمار نشود پزشک متخصص قلب، بیمار را به یک پزشک جراح فوق‌تخصص قلب ارجاع می‌دهد. آقای دکتر مصطفی حکمت باسابقه درخشان در زمینه درمان بیماری‌های قلبی یکی از بهترین پزشکان قلب و عروق در اصفهان به شمار می‌رود؛ بنابراین اگر بیماری قلبی دارید همین حالا نوبت خود را ثبت کنید. لازم به ذکر است که در کلینیک تپش انواع آزمایش‌های مربوط به قلب نظیر تست ورزش، اکوکاردیوگرافی و پیس میکر قلب در اصفهان انجام می‌شود.

کلام پایانی

در این مقاله سعی کردیم تا شما را با مهم‌ترین علائم سکته قلبی در زنان  آشنا کنیم. همانطور که مطالعه کردید این علائم نام برده شد و در خصوص هر کدام توضیحات مختصری داده شد.

همچنین اقداماتی که برای پیشگیری لازم است را نیز عنوان کردیم و عوامل خطر را نیز مورد بررسی قرار دادیم. در صورتی که شما عزیزان در این زمینه نیاز به مشاوره و راهنمایی‌های بیشتری دارید می‌توانید با کارشناسان و متخصص قلب و عروق در اصفهان با تجربه ما ارتباط برقرار نمایید و نسبت به رفع مشکلات خود اقدام کنید.

کلینیک قلب و آریتمی تپش در روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۲۰ آماده ارائه خدماتی همچون آنژیوگرافی در اصفهان ، اکوکاردیوگرافی در اصفهان و نارسایی قلب در اصفهان می باشد.