اصفهان، بزرگراه آقابابایی، شهرک سلامت، فاز یک، طبقه دوم، کلینیک قلب و آریتمی تپش

آیا ضربان قلب بر فشار خون تأثیر می گذارد؟

مضرات مصرف دخانیات برای قلب و بیماران

ضربان قلب و فشار خون

فشار خون بالا یک مشکل بالینی شایع و خطر اصلی برای بیماری‌های قلبی عروقی در مواقع سکته است.

افزایش ضربان قلب با افزایش فشار خون و در میان افراد مبتلا به فشار خون بالا افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی مرتبط است. علیرغم این روابط مهم، ضربان قلب عموماً در انتخاب داروهای ضد فشار خون مورد توجه قرار نمی گیرد.

تاثیر سیگار بر قلب

با اینکه که یک ارتباط مثبت بین ضربان قلب و فشار خون خارجی هست، یک رابطه معکوس بین ضربان قلب و فشار خون مرکزی هم وجود دارد. استفاده از داروهای کاهش فشار خون، به ویژه داروهایی که بر ضربان قلب تأثیر می‌گذارند، ممکن است فشار خون مرکزی را به اندازه‌ی فشار خون خارجی کاهش ندهد.

رابطه‌ی ضربان قلب و فشار خون

یکی از دلایل در نظر گرفتن ضربان قلب در انتخاب داروهای فشار خون ناشی از مشاهده این است که افزایش ضربان قلب یک ویژگی رایج در بیماران مبتلا به فشار خون بالا است و افزایش ضربان قلب با فشار خون بالا مرتبط است.

۱۵ درصد از بیماران مبتلا به فشار خون، ضربان قلب در حالت استراحت ۸۵ ضربه در دقیقه داشتند و تقریباً ۲۷ درصد، ضربان قلب ۸۰ ضربه در دقیقه داشتند.علاوه بر این، افزایش مداوم ضربان قلب یک پیش‌بینی‌کننده قوی برای فشار خون بالا بوده که نیاز به درمان دارویی دارد.

افراد مبتلا به پرفشاری خون، ضربان قلب بالاتری نسبت به افراد عادی دارند. علاوه بر فشار خون بالا، ضربان قلب با سایر عوامل خطر قلبی عروقی نیز مرتبط است.

نتایج حاصل از مطالعه خطر آترواسکلروز در جوامع (ARIC) نشان می‌دهد که ضربان قلب بالاتر و تغییرات ضربان قلب کمتر با افزایش خطر ابتلا به دیابت مرتبط است، حتی اگر برای شاخص توده بدنی و فعالیت بدنی کنترل شود.

تاثیر ضربان قلب بر فشار خون

در میان بیماران در معرض خطر قلبی عروقی بالا افزایش ضربان قلب اولیه با افزایش خطر حوادث قلبی عروقی و مرگ و میر ناشی از همه علل، مستقل از فشار خون به دست آمده مرتبط است.

به طور خلاصه، افزایش ضربان قلب با افزایش فشار خون، افزایش خطر ابتلا به فشار خون بالا (و دیابت) و مرگ و میر به هر علت مرتبط است.

با این حال، زمانی که فشار خون مرکزی و خارجی در نظر گرفته شود، رابطه بین ضربان قلب و فشار خون پیچیده تر می‌شود. مطالعات ذکر شده در بالا فشار خون را به صورت خارجی اندازه گیری کردند.

تحقیقات اخیر اهمیت فشار خون مرکزی و خواص هدایت عروق را در ارتباط با پیامدهای نامطلوب نشان داده است.

اندازه‌گیری فشار خون معمولی در مطب به صورت خارجی، معمولاً از شریان بازویی انجام می‌شود.

متأسفانه، این اندازه‌گیری تنوع مشخصی در انطباق عروقی را در نظر نمی‌گیرد، که منجر به تفاوت بین اندازه‌گیری فشار مرکزی و اندازه‌گیری فشار خارجی تا ۲۰ میلی‌متر جیوه می‌شود.

این تفاوت‌های بارز منجر به افزایش تشخیص فشار خون مرکزی به عنوان یک نشانگر بالینی مهم برای افزایش خطر قلبی عروقی شده است.

اندازه گیری فشار خون و ضربان قلب
فشار خون با کاف فشار سنج اندازه گیری می شود و بر حسب میلی گرم جیوه (میلی متر جیوه) است.

ضربان قلب را می توان با کاف فشار سنج خودکار، با پالس اکسی متر یا به صورت دستی با شمارش نبض اندازه گیری کرد. ضربان قلب بر حسب واحد ضربان در دقیقه (bpm) است.

عوامل موثر بر ضربان قلب

ضربان قلب به سیستم عصبی، هورمون ها و وضعیت حجم بسیار حساس است، که شامل:

• تأثیرات سیستم عصبی سمپاتیک و پاراسمپاتیک

• ورزش و تناسب اندام (ضربان قلب در حالت استراحت در افرادی که آمادگی جسمانی بالایی دارند کمتر است)

• سطح هورمون تیروئید

• کم آبی بدن

• کافئین (می تواند ضربان قلب را افزایش دهد)

داروهایی مانند محرک ها، داروهای آسم، برخی از داروهای ضد افسردگی و داروهای تیروئید می توانند ضربان قلب را افزایش دهند. داروهایی از جمله مسدود کننده های بتا، مسدود کننده های کانال کلسیم و دیگوکسین می توانند ضربان قلب را کاهش دهند.

فشار خون بالا

هر کسی که متوجه فشار خون بالا می شود باید توسط یک متخصص قلب و عروق در اصفهان ارزیابی شود. فشار خون بالا خطر سکته مغزی، حمله قلبی و نارسایی قلبی را افزایش می دهد.

فشار خون پایین

فشار خون پایین با علائمی مانند سبکی سر، خستگی یا غش، همراه با علائم خونریزی یا عفونت همراه است.

بهترین زمان اندازه‌گیری فشار

 

فشار خون بهتر است در حالت استراحت اندازه گیری شود. ابتدا به مدت پنج دقیقه روی یک صندلی بنشینید و پاهای خود را روی زمین قرار دهید. اطمینان حاصل کنید که بازوی شما در سطح قلب قرار دارد و روی میز قرار می گیرد.

سپس فشارسنج خون را بردارید، مطمئن شوید که از یک کاف با اندازه مناسب استفاده کنید. فشارسنج را تا ۳۰ دقیقه پس از ورزش، سیگار کشیدن یا غذا خوردن اندازه نگیرید.

بهترین زمان اندازه‌گیزی فشار

ضربان قلب بالا

هنگامی که تحت تاثیر ورزش، استرس عاطفی یا کافئین نباشید، ضربان قلب بالا می تواند نشان دهنده یک مشکل اساسی باشد. ضربان قلب بالا می تواند علائمی مانند:

• خستگی

• تپش قلب (تغییر ضربان قلب)

• سبکی سر

• سرگیجه

• درد قفسه سینه

• تنگی نفس

اگر دوره هایی با ضربان قلب بالا همراه با تپش قلب دارید، توجه داشته باشید که آیا ضربان قلب شما منظم است یا نامنظم.

همچنین توجه داشته باشید که آیا تغییرات به طور ناگهانی یا تدریجی شروع شده است. این اطلاعات می تواند مفید باشد زیرا متخصص قلب در اصفهان به دنبال الگوهای خاصی از آریتمی می‌گردد.

اگر متخصص قلب شما به آریتمی مشکوک باشد، ممکن است یک مانیتور قلب پوشیدنی را توصیه کند که بتواند آریتمی را تشخیص دهد.

متخصص قلب و عروق در اصفهان همچنین ممکن است آزمایش‌هایی مانند آزمایش‌های هورمون تیروئید و سطوح الکترولیت را تجویز کند.

ضربان قلب پایین

برخی از افرادی که به طور طبیعی آمادگی جسمانی دارند، ضربان قلب در حالت استراحت پایین دارند. ضربان قلب نیز معمولاً در طول خواب کاهش می‌یابد.

اگر ضربان قلب پایین در یک فرد جوان و سالم مشاهده شود و علائمی ایجاد نکند، احتمالاً دلیلی برای هشدار نیست.

با این حال، ضربان قلب پایین می تواند نشان دهنده یک مشکل زمینه‌ای در قلب، مانند بلوک قلبی باشد.

بلوک قلبی وضعیتی است که در آن سیستم الکتریکی قلب به درستی کار نمی کند. علائم می تواند شامل خستگی، سبکی سر، سرگیجه و غش باشد. گاهی اوقات بلوک قلبی به ضربان ساز نیاز دارد.

مضرات مصرف دخانیات برای قلب و بیماران قلبی چیست؟

سیگار خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش می دهد. دود تنباکو به پوشش شریان ها آسیب می رساند که می تواند منجر به ایجاد پلاک شود.

که می تواند باعث باریک شدن شریان ها (آترواسکلروز) و افزایش خطر حمله قلبی و سکته شود.

سیگار همچنین می تواند باعث شود:

• بیماری شریان محیطی 

بیماری شریان محیطی (PAD) وضعیتی است که در آن شریان‌های خارج از قلب و مغز شما باریک یا مسدود می‌شوند.

این می تواند منجر به کاهش جریان خون در اندام های شما شود و باعث درد، بی حسی یا ضعف شود. PAD همچنین می‌تواند منجر به زخم یا قانقاریا (بافت مرده) در پاها یا پاهای شما شود.

• آنوریسم آئورت

آنوریسم آئورت یک برآمدگی یا بالون در آئورت است، شریان بزرگی که خون را از قلب به بدن شما می‌برد. آنوریسم آئورت می تواند پاره شود و باعث خونریزی داخلی خطرناک شود.

• مرگ ناگهانی قلبی 

مرگ ناگهانی قلبی یک مرگ ناگهانی و غیرمنتظره است که در اثر تغییر در ریتم قلب (ایست قلبی) ایجاد می شود.

• بیماری های تنفسی 

سیگار کشیدن خطر ابتلا به سایر بیماری های تنفسی مانند آمفیزم، برونشیت و بیماری انسداد مزمن ریه (COPD) را نیز افزایش می دهد. سیگار عامل بیش از ۸۵ درصد مرگ و میرهای COPD است.

سیگار کشیدن با افزایش خطر مرگ ناگهانی قلبی مرتبط است. مرگ ناگهانی قلبی یک مرگ ناگهانی و غیرمنتظره است که در اثر تغییر در ریتم قلب (ایست قلبی) ایجاد می شود

• بر اساس گزارش در سال ۲۰۱۴ در مورد سیگار کشیدن و سلامت، سیگار عامل اصلی بیماری قلبی عروقی (CVD) است. حتی افرادی که کمتر از پنج نخ سیگار در روز می‌کشند، ممکن است علائم اولیه CVD را نشان دهند.

خطر ابتلا به CVD با تعداد سیگارهای مصرف شده در روز و زمانی که سیگار کشیدن برای چندین سال ادامه یابد، افزایش می‌یابد.

کشیدن سیگار با سطوح پایین تر یا نیکوتین خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را کاهش نمی دهد. قرار گرفتن در معرض دود سیگار باعث بیماری قلبی در افراد غیر سیگاری می‌شود.

 

کلام آخر

فشار خون و ضربان قلب دو علامت حیاتی مرتبط هستند که به اطمینان از دریافت جریان خون کافی به مغز و اندام ها کمک می کنند. آنها به طور جداگانه عمل می کنند، اما یکی می تواند در پاسخ به دیگری تغییر کند.

افزایش فشار خون و ضربان قلب در هنگام ورزش و استرس طبیعی است. دلایل دیگر برای داشتن فشار خون یا ضربان قلب بیش از حد بالا یا پایین ممکن است نشان دهنده یک مشکل پزشکی باشد.

با استفاده گسترده از فناوری های کمکی مانند مانیتورهای تناسب اندام و ساعت های هوشمند، اطلاعات ضربان قلب همیشه در دسترس شما قرار دارد.

اگر متوجه دوره‌هایی از ضربان قلب شدید که به‌طور تصادفی و بدون محرک اتفاق می‌افتند، ممکن است یک مشکل قلبی تشخیص داده نشده داشته باشید.

در تماس با متخصص قلب و عروق در اصفهان برای چکاپ ارزیابی تردید نکنید.