اصفهان، بزرگراه آقابابایی، شهرک سلامت، فاز یک، طبقه دوم، کلینیک قلب و آریتمی تپش

قرص متورال۵۰ برای چیست؟(متوپرولول ۵۰)

قرص متورال - دکتر حکمت متخصص قلب اصفهان

داروی متوپرولول بانام تجاری متورال از دسته داروهای مهارکننده گیرنده های بتا (بتا بلوکرها) استکه به طور اختصاصی بر روی گیرنده B1 اثر دارد.این داروی در بیماری های قلبی و عروقی نظیر آنژین (درد قفسه سینه) و فشار خون بالا به عنوان خط اول درمان مورد استفاده قرار میگیرد . همچنین برای درمان یا جلوگیری از حملات قلبی مصرف می شود. متورال در کبد متابولیزه و از طریق کلیه ها دفع می گردد.

 

قرص متوپرولول ۵۰ برای چیست؟

همان‌طور که گفتیم قرص متوپرولول ۵۰ یک دارو برای بیماری قلبی است و  جزو داروی بتابلاکر یا مهارکننده گیرنده‌های بتا به شمار می‌رود. این دارو به شکل قرص و کپسول در دوز ۵۰ میلی‌گرمی تولید  و عرضه می‌شود و  وظیفه جلوگیری از  عملکرد برخی مواد شیمیایی طبیعی در بدن انسان که روی قلب و عروق تأثیر می‌گذارند را به عهده دارد. متوپرولول روی عملکرد طبیعی اپی‌نفرین تأثیر می‌گذارد و باعث کاهش فشارخون، کاهش ضربان قلب و کاهش فشار بر قلب می‌شود. معمولاً قرص متوپرولول برای بیماری‌های زیر تجویز می‌شود:

  • آنژین یا درد در ناحیه قفسه سینه
  • فشارخون بالا
  • تپش قلب
  • میگرن
  • سکته قلبی

 

انواع اشکال دارویی متورال و اجزای تشکیل دهنده

قرص متورال ۵۰، حاوی ۵۰ میلی گرم متوپرولول تارتارات است.
قرص متورال ER 23/75، حاوی ۲۳/۷۵ میلی گرم متوپرولول سوکسینات است .
قرص متورال ۴۷/۵ ER، حاوی ۴۷/۵ میلی گرم متوپرولول سوکسینات است.
قرص متورال ۹۵ ER، حاوی ۹۵ میلی گرم متوپرولول سوکسینات است .
آمپول متورال (IV) حاوی ۵ میلی گرم متوپرول تارتارات در ۵ میلی لیتر است .

 

اطلاعات مهم درباره داروی متورال (توصیه ها و هشدارها)

وجود هر نوع حساسیت به این دارو، سایر داروها (مخصوص بتابلوکرها) غذا، مواد محافظ و …
در صورت دارا بودن رژیم غذایی یا داروی خاص .
سابقه بیمار هایی نظیر صرع، آسم، برونشیت یا سایر بیماری های تنفسی، کهیر، بیماری های قلبی عروقی، کبدی و کلیوی، پرکاری تیروئید، دیابت، پسوریازیس، میاستنی گراویس، بزرگ شدن پروستات، فئوکروموسیتوم، و مشکلات گوارشی.
بارداری و شیردهی یا تصمیم برای بارداری.
قصد عمل جراحی

توصیه ها و هشدارها:
دارو را در زمان معین مصرف نمایید و از قطع ناگهانی و مصرف دو برابر آن به هنگام فراموش کردن دوز قبلی دارو جدا خودداری نمایید.
بهتر است این دارو همراه یا بعد از غذا مصرف شود.
در بیماران با نارسایی کبدی، متورال باید با دوز پایین تر شروع و عوارض دارویی پایش شوند.
نحوه مصرف قرص های پیوسته رهش (ER) متورال بصورت روزانه یکبار می باشد . در صورت لزوم می توان قرص ها را نصف نمود اما از خرد کردن و جویدن آن ها خودداری نمایید .
مصرف متورال در گروه ۶-۱۶سال موثر و ایمن بوده است اما در کودکان زیر ۶ سال مطالعه نشده است .

 

قرص متورال۵۰ برای چیست - دکتر حکمت

 

مصرف داروی متورال در بارداری و شیردهی به چه صورت است؟

بارداری:
متورال از نظر مصرف در بارداری گروه C  است و مصرف آن به جز با صلاحدید پزشک توصیه نمی شود .

شیردهی :
متوپرولول به میزان به بسیار اندکی در شیر ترشح می شود . بطوریکه نوزادی که در روز ۱ لیتر شیر می خورد کمتر از میلی گرم از دارو وارد بدنش می شود.

 

نحوه مصرف داروی متورال


چگونگی مصرف این دارو در انواع اشکال دارویی متفاوت است که به تفکیک به شرح زیر می باشد:

قرص متورال ۵۰ :


آنژین صدری :
دارو با دوز ۵۰ میلی گرم روزی دوبار شروع می شود. در صورت نیاز می توان دوز دارو با فواصل هفتگی تا حداکثر ۴۰۰ میلی گرم در روز افزایش داد.

سکته قلبی:
میزان دوز مصرفی دارو در بیماران دچار سکته قلبی بر اساس شرایط بیمار و تشخیص پزشک متفاوت است اما به طور کلی میزان مصرف برابر است با: ۲۵ تا ۵۰ میلی گرم هر ۶ تا ۱۲ ساعت، که طی دو تا سه روز بعد دوز دارو به دوبار در روز تغییر می یابد و نهایت در صورت نیاز و تحمل بیمار تا دوز ۲۰۰ میلی گرم در روز می توان افزایش داد.

فشار خون بالا :
دارو با ۱۰۰ میلی گرم روزی یک بار شروع می شود. ( یا ۵۰ میلی گرم روزی دوبار )در صورت نیاز می توان دوز دارو را با فواصل هفتگی تا حداکثر۴۰۰ میلی گرم در روز افزایش داد.

 

قرص متورال پیوسته رهش (ER) :


آنژین صدری :
دارو با دوز ۱۰۰ میلی گرم روزی یکبار شروع می شود .در صورت نیاز می توان دوز دارو را با فواصل هفتگی تا حداکثرث ۴۰۰ میلی گرم در روز افزایش داد. در موارد نیاز به قطع دارو دوز متورال ای آی باید به تدریج ظرف یک تا دو هفته کاهش یابد و از قطع ناگهانی مصرف دارو اجتناب شود .

نارسایی قلبی :
( مصرف تنها در صورت پایدار بودن شرایط بیمار و پس از تعدیل دوز باقی دارو ها آغاز می شود )
بیماران با نارسایی قلبی NYHA class ll : دارو با ۲۵ میلی گرم روزی یکبار (۱۲/۵ میلی گرم روزی یکبار در بیماران با نارسایی قلبی شدیدتر)شروع و تا دو هفته با همین دوز ادامه می یابد. سپس با توجه به نیاز بیمار، هر دو هفته دوز دارو ۲برابر می شود . حداکثر دوز مصرفی ۲۰۰ میلی گرم در روز می باشد.
در صورت بدتر شدن موقت نارسایی قلبی، ممکن است نیاز به کاهش دوز متورال ای آر یا قطع موقتی آن باشد . در این صورت، افزایش دوز متورال ای آر تنها پس از برطرف شدن علائم فوق صورت گیرد .

فشار خون بالا :
دارو با دوز ۲۵ تا ۱۰۰ میلی گرم روزی یکبار شروع می شود و در صورت نیاز با فواصل هفتگی یا طولانی تر تا حداکثر ۴۰۰ میلی گرم در روز افزایش یابد. دوز معمول دارو برای هیپرتانسیون ۵۰- ۱۰۰ میلی گرم در روز است .

 

دوز آمپول متورال (IV) :
ابتدا ۵ میلی گرم متورال تزریق آهسته وریدی می شود . در صورت نیاز با فاصله حداقل ۵ دقیقه، دوز ۵ میلی گرم را حداکثر ۲ بار دیگر تکرار می نماییم. یعنی مجموع دوز حداکثر برابر ۳ آمپول یا ۱۵ میلی گرم است.  سپس با فاصله حداقل ۱۵ دقیقه از تزریق وریدی، متورال خوراکی برای بیمار تجویز می شود که دوز آن به قرار زیر است :
۲۵-۵۰ میلی گرم هر ۶ ساعت برای ۲ روز و سپس دوز نگهدارنده خوراکی ۱۰۰ – ۵۰ میلی گرم است . در تمام مدت درمان باید شرایط بیمار از نظر فشار، پالس و ضربان قلب و ECG مانیتور می شود .

 

عوارض قطع مصرف متورال

همان‌طور که گفتیم متوپرولول یک داروی حیاتی برای درمان بسیاری از بیماری‌های قلبی و عروقی است؛ اما این دارو نیز مانند سایر داروهای مشابه عوارضی دارد. عوارض این دارو شامل افسردگی، سرگیجه، حالت تهوع، اسهال، یبوست، خواب‌آلودگی و کاهش سرعت ضربان قلب است. ازآنجایی‌که مصرف قرص متوپرولول باعث خواب‌آلودگی می‌شود در زمان استفاده از این دارو بهتر است رانندگی نکنید یا جوانب احتیاط را رعایت کنید. علاوه بر این شما باید تا مدت‌ها بعد از  بهبودی کامل مصرف این قرص را ادامه دهید تا روند درمان شما کامل شود. قطع ناگهانی قرص متوپرولول می‌تواند عوارض و خطراتی را برای فرد به همراه داشته باشد؛ بنابراین اگر می‌خواهید مصرف این دارو را متوقف کنید حتماً با پزشک متخصص خود مشورت نمایید.

 

بهترین زمان مصرف قرص متورال - دکتر حکمت

 

موارد منع مصرف متوپرولول

تضمین سلامت بسیاری از بیماران قلبی و عروقی و بیمارانی که به فشارخون بالا مبتلا هستند در گرو مصرف متورال ۵۰ یا حتی نصف قرص متورال  است. البته در برخی موارد مصرف این دارو می‌تواند برای فرد خطرناک باشد. اگر یکی از شرایط زیر را دارید به پزشک خود اطلاع دهید؛ زیرا استفاده از قرص متوپرولول در موارد زیر منع مصرف دارد:

  • افرادی که نارسایی شدید قلبی دارند
  • افرادی که با مشکلات شدید قلبی مثل ضربان قلب آهسته، بلوک‌های قلبی و ضربان قلب نامنظم مواجه هستند
  • افرادی که در گردش خون مشکل شدید دارند (مثل سندروم رینود)
  • افرادی که ضربان قلب آنها کمتر از ۴۵ مرتبه در یک دقیقه است
  • افرادی که به دیابت مبتلا هستند
  • افرادی که به بیماری‌های اختلالات تنفسی نظیر آپنه خواب، آسم و بیماری انسداد مزمن ریه مبتلا هستند
  • افرادی که به داروهای مهارکننده گیرنده‌های بتا نظیر نادولول، متوپرولول، لابتالول و آتنولول حساسیت یا آلرژی دارند
  • شوک کاردیوژنیک
  • بیمارهای کبدی

 

تداخلات دارویی متوپرولول

قرص متورال با برخی از غذاها، ویتامین‌ها، گیاهان دارویی و داروها تداخل دارد. مصرف داروهایی که با قرص متورال تداخل دارد باعث کاهش یا افزایش تأثیر دارو می‌شود و باعث افزایش عوارض جانبی متوپرولول نیز می‌شود. در ادامه به تداخلات دارویی متوپرولول می‌پردازیم:

  • پروپافنون
  • داروهای ضدافسردگی SSRI مثل پاروکستین
  • کنیدین
  • فروزماید یا لازیکس
  • کلروپرومازین
  • دیگوکسین
  • فکس‌ینیدازول
  • دکس متیل‌فنیدات
  • یوهیمبین
  • اتوفیلین
  • لووتیروکسین
  • بلاک‌کننده‌های کانال کلسیمی مثل وراپامیل
  • سایر بتابلاکرها مثل لابتالول و آتنولول
  • برومپریدول
  • پروپافنون
  • سمپاتومیتیک‌ها
  • گزانتین‌ها (بخصوص آمینوفیلین یا تئوفیلین)
  • فلوکتافنین
  • داروهای ضد دیابت (خوراکی یا انسولین)

 

شرایط نگهداری داروی متوپرولول

داروی متوپرولول باید در دمای اتاق یعنی بین دمای ۱۵ الی ۳۰ درجه سلسیوس نگهداری شود. متوپرولول را در محیط مرطوب و گرم نگهداری نکنید. علاوه بر این متوپرولول باید از دسترس کودکان دور باشد.

 

دکتر حکمت متخصص قلب در اصفهان

برخی از افراد تصور می‌کنند با سرچ این جمله که قرص متورال ۵۰ برای چی خوبه می‌توانند بدون تجویز پزشک از این دارو استفاده کنند. لازم است بدانید که داروی متوپرولول با برخی از داروها تداخل دارد و میزان مصرف آن باید توسط پزشک تجویز شود؛ بنابراین از مصرف این دارو بدون دستور پزشک خودداری کنید. اگر در اصفهان زندگی می‌کنید و به دنبال پزشک متخصص قلب و عروق در اصفهان هستید می‌توانید با مراجعه به کلینیک تپش تحت نظارت آقای دکتر مصطفی حکمت، بهترین پزشک متخصص قلب و عروق در اصفهان روند درمان خود را ادامه دهید.

 

منبع البرز دارو