اصفهان، بزرگراه آقابابایی، شهرک سلامت، فاز یک، طبقه دوم، کلینیک قلب و آریتمی تپش

هولتر مانیتورینگ ضربان قلب، هولتر قلب

هولتر قلب - دکتر حکمت

هولتر قلب در واقع نوعی نوار قلب پویا است که طی مدت اتصال دستگاه به فرد ضربان قلب بیمار را چک می‌کند. بر خلاف هولتر در نوار قلب معمول ضربان قلب در حد چند ثانیه گرفته می‌شود. هولتر مانیتور ضربان قلب، نوعی الکتروکاردیوگرام (نوار قلبی برای ثبت ضربان قلب) است که برای پایش و ردیابی مداوم ضربان قلب به مدت ۲۴ ساعت تا یک هفته استفاده می‌شود.

این روش اغلب به صورت سرپایی انجام می‌شود،  به‌طور کلی، روند انجام آن به صورت زیر است: از شما خواسته می‌شود هرگونه زیورآلاتی را که ممکن است با نتایج آن تداخل ایجاد کند از خود باز کنید. از شما خواسته می‌شود هرگونه پوشش خاصی را از میان تنه خود باز کنید تا الکترودها در آن محل قرار گیرند. مطمئن باشید حریم خصوصی شما حفظ شده و پوشش مناسب به شما داده خواهد شد. نواحی‌ که برچسب‌ها قرار می‌گیرند، تمیز شده و  موی آن نواحی تراشیده  می‌شود تا برچسب‌ها کاملا به پوست بچسبند. الکترودها به قفسه سینه و شکم شما چسبانده شده و از طریق سیم‌ها به دستگاه اصلی متصل می‌شوند. پس از اتصال کامل دستگاه به شما، می‌توانید به کارهای معمول خود ادامه دهید، مگر آنکه پزشک شما نظر دیگری داشته باشد. در طول انجام هولتر مانیتور، باید زمان و مدت فعالیت‌هایتان را یادداشت کنید. خصوصا اگر علایمی مانند سرگیجه، تپش قلب، درد قفسه سینه یا علایم دیگر رخ دهند.

 

موارد انجام هولتر قلب

زمانی که علایمی، مانند سرگیجه، غش کردن، کاهش فشار خون، خستگی طولانی ‌مدت و تپش قلب، بدون آنکه تشخیص مشخصی داشته باشند و در نوار قلب استاندارد هم مشکلی یافت نشود، رخ دهد، پزشک می‌تواند با درخواست انجام هولتر مانیتور، ضربان قلب را برای مدت طولانی‌تری مورد ارزیابی قرار دهد. ریتم‌های غیرطبیعی قلب (تحت عنوان دیس‌ریتمی و آریتمی) که باعث بروز علایم فوق می‌شوند، ممکن است به‌طور تناوبی ایجاد شده یا شرایط خاصی باعث به وجود آمدن آنها ‌شوند، مانند استرس.

نامنظمی ضربان قلب که در اثر استرس ایجاد می‌شود، ممکن است تنها چند دقیقه طول بکشد و در نوار قلب استاندارد قابل مشاهده نباشند، بنابراین با درخواست انجام هولتر مانیتور، امکان بررسی بهتر هرگونه ضربان غیرطبیعی قلب یا ریتم‌هایی که باعث ایجاد علایم می‌شوند، فراهم می‌شود. هولتر مانیتور به‌طور مداوم به مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت ضربان قلب را ثبت می‌کند.

 

دلایل درخواست انجام هولتر قلب:

این دلایل شامل موارد زیر می‌شود.

ارزیابی درد قفسه سینه که با تست ورزش ایجاد نشده است

ارزیابی دیگر علایم و نشانه‌ها که ممکن است مربوط به قلب باشند، مانند خستگی، تنگی نفس، سرگیجه یا غش کردن

تشخیص نامنظمی ضربان قلب یا تپش قلب

بررسی خطر حوادث مرتبط با قلب در شرایط خاص در آینده، مانند ضخیم شدن بیمارگونه دیواره‌های قلب به دلایل شرایط ژنتیکی زمینه‌ای، ضعف قسمت چپ قلب پس از حمله قلبی، وجود راه‌های غیرطبیعی هدایت الکتریکی در قلب

ارزیابی عملکرد ضربان‌ساز کارگذاشته شده در قلب

بررسی کارآیی درمان نامنظمی ضربان قلب.

 البته ممکن است دلایل دیگری نیز وجود داشته باشد که پزشک درخواست انجام هولتر مانیتور قلب را داشته باشد.

 

کارهای لازم در زمان اتصال هولتر قلب

طی مدت اتصال دستگاه زندگی روزانه معمول خود را داشته باشید اما نباید تعریق نمایید زیرا باعث ایجاد اختلال و پارازیت می‌شود. از وارد شدن ضربه و فشار به دستگاه جلوگیری شود. طی ایتن مدت نباید حمام رفته یا آب و رطوبت به دستگاه برسد زیرا هولتر یک دستگاه الکترونیکی حساس است. داروهای موثر بر ضربان قلب باید قطع شود.

 

خطرات انجام هولتر مانیتور قلب

هولتر قلب یک روش غیرتهاجمی برای بررسی عملکرد ضربان و ریتم قلب است، بنابراین خطری جهت بیمار ندارد. بعضی شرایط خاص ممکن است با نتایج نهایی هولتر مانیتور قلب تداخل داشته یا آن را تحت تاثیر خود قرار دهد. این عوامل شامل موارد زیر هستند:

  • نزدیک قرار دادن دستگاه با وسایلی مانند آهن‌ربا، آشکارسازهای فلزی، وسایل الکتریکی با ولتاژ بالا و لوازم الکتریکی مانند ریش‌تراش‌ها، مسواک‌های برقی و سشوار
  • استعمال دخانیات و بعضی داروها
  • تعریق شدید، که ممکن است برچسب‌ها شل یا کنده شوند.

 

مراقبت‌های پیش از انجام هولتر مانیتور قلب

پزشک در مورد روش انجام آن به شما توضیحات کامل را داده و به سوالات شما پاسخ خواهد داد. لازم نیست ناشتا باشید. بسته به شرایط خاص پزشکی شما، پزشک ممکن است درخواست کند آمادگی‌های دیگری هم داشته باشید.

موهای سینه آقایان تراشیده شود.

قطع داروهای مصرفی لیست زیر، یک روز قبل از انجام تست دیلتیازم، وراپامیل، دیگوکسین و داروهای بتابلوکر مثل بیزوپرولول، (بتالکو، کنکور، زاباکور)،  پروپرانول، یا ایندرال، برادیکس، متوپرولول (متوهگزال- متورال)، کارودیلول، فلکائینید، پروپافنون،